Jan Hagel! Typisch zo’n koekje waar ik echt een heel pak van zou kunnen leeg eten. Ze zijn erg lekker bij een kop koffie of thee en als je ze gaat bakken, ruikt het hele huis lekker! Alle Jan Hagel recepten die ik ben tegen gekomen, bevatten alleen kaneel. Koekjes voor bij de koffie mogen wat mij betreft een sterke smaak hebben. Ik gebruikte daarom speculaaskruiden en lichte basterdsuiker in dit recept.

 

Ingrediënten

  • 220 g boter
  • 200 g lichte basterdsuiker
  • 3 g zout
  • 20 g ei (1 ei)
  • 340 g zeeuwse bloem
  • 6 g bakpoeder
  • 15 g speculaaskruiden
  • Verder nodig
  • 1 losgeklopt ei
  • 100 g greinsuiker of grof gemalen suikerklontjes
  • 100 g amandelschaafsel

 

Bereiding

Meng de boter met de basterdsuiker.

Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit toe aan de boter. Voeg ook de speculaaskruiden en het

zout toe. Kneed dit met je vingertoppen tot een kruimeldeeg. Voeg tot slot het ei toe en kneed het geheel tot een samenhangend geheel.

Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.

Bedek een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 180 °C.

Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik en leg dit op de bakplaat.

Strijk de lap dun in met losgeklopt ei en bestrooi met greinsuiker en amandelschaafsel.

Zet de bakplaat in de oven en bak de deeglap in 15-20 minuten gaar. Zorg dat je een liniaal en een groot mes klaar hebt liggen.

Snijd de lap nu in stukken van 4 cm breed en 8 cm lang en laat de koekjes afkoelen.