top of page
Foto van schrijverHans Spitsbaard

Moskovische tulband van Cees Holtkamp

Ik begin deze post met een diepe buiging voor Cees Holtkamp; zo ongeveer het boegbeeld voor de authentieke en ambachtelijke bakkers in Nederland. Cees is meer dan een vakman. Hij heeft niet alleen bijzonder veel kennis en ervaring, maar is ook nog eens heel erg bevlogen. Dat iemand zo gepassioneerd kan zijn over zijn vak, ook na tientallen jaren nog, vind ik erg bijzonder!


Zelf ben ik, net als Cees, ook altijd op zoek naar verbetering en perfectie. Dat herken ik heel erg. Daarnaast kan ik erg slecht stil zitten. Mijn abonnementen op Netflix en Videoland zijn dan ook eigenlijk best wel verspild geld, want ik kijk er eigenlijk nooit naar. Als ik in de avond op de bank zit en ik weet even niet wat te doen, dan raadpleeg ik meestal Foodtube. Dit kanaal staat vol met vermakelijke filmpjes van onder andere Cees, samen met zijn kleindochter Stella. Hij laat je daar met eenvoudige uitleg zien hoe je de allerlekkerste dingen uit de bakkerij zelf kunt maken. Vaak heel gemakkelijk en soms wat uitdagender, maar altijd gegrond door onberispelijke vakkennis! Kortom; prachtig om te zien! Kort geleden kwam ik dit recept van hem tegen op Foodtube. De manier waarop hij erover sprak maakte dat ik het wel moest proberen! En met succes! Dit is zonder twijfel de meest zachte, malse en smeuïge cake die ik ooit gegeten heb. Omdat het beslag heel kwetsbaar is en alleen in kleine charges gemaakt kan worden, zie je het eigenlijk nooit meer in de bakkerij. Reden te meer om een stukje nostalgie op te halen en het recept nogmaals onder de aandacht te brengen! Je kunt uiteraard kiezen voor het originele recept, waarin rozijnen en krenten worden gebruikt. Ik gebruik in dit recept alleen rozijnen.

Ingrediënten

130 g rozijnen

110 g bloem

20 g maizena

1 g zout

100 g boter (koud)

6 eidooiers

5 eiwitten

120 g fijne kristalsuiker

vanille stokje/vanille extract of citroen (rasp)


Verder nodig

Tulbandvorm van 2,4 liter inhoud

Boter, om in te vetten en te bedruipen

Bloem, om te bestuiven


Werkwijze

Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht) en wel de rozijnen ongeveer 10 minuten in heet water. Giet ze af en laat ze goed uitlekken. Vet de tulband vorm heel goed in met boter en een kwastje. Bestuif de vorm met een heel klein beetje bloem en tik de overtollige bloem eruit. Bereid nu de boter voor. Snijdt de koude boter in dobbelsteentjes van 5mm. Let op; Cees benadrukt in zijn filmpje hoe belangrijk het formaat is. Neem hier dus rustig de tijd voor. Zijn de blokjes namelijk te grof, dan zakt alle boter tijdens het bakken naar de bodem. Je kunt de boter het beste in een deel van de bloem snijden. De bloem zorgt ervoor dat de blokjes niet aan elkaar plakken. Zeef de rest van de bloem en de maizena en meng dit samen met de blokjes boter. Zet het bloem/boter mengsel in de koelkast.


Splits de eieren. Klop de eidooiers met de helft van de suiker heel luchtig. Je kunt het jezelf iets makkelijker maken door de eidooiers met de suiker eerst een heel klein beetje au bain-marie te verwarmen. Blijf wel heel goed roeren! Anders krijg je gebakken ei. Zet de luchtige eidooiers opzij.

Klop nu de eiwitten met het zout heel goed schuimig. Als de eiwitten goed volume hebben gekregen, kun je rustig beginnen met het toevoegen van de andere helft van de suiker. Klop nu door tot je een stevig schuim hebt. Voel eventueel met je vingers of je geen suikerkorreltjes meer in het schuim voelt. Pas dan is het eiwit goed opgeklopt.


Meng een klein beetje van het eiwit door de eidooier massa om familie te maken. Meng nu de eidooier massa door het eiwit. Spatel nu het bloem/boter mengsel erdoor en tot slot de vanille of het citroenrasp en de rozijnen. Stort het beslag in de tulbandvorm en bak de tulband in ongeveer 35 minuten gaar. Je kunt met een sateprikker testen of de tulband gaar is. Komt de prikker er droog uit? Dan is je tulband gaar. Haal de tulband uit de oven en stort deze op een grote schaal of bord. Laat de vorm erover heen zitten tijdens het afkoelen. Op deze manier blijft het vocht/de condens in de tulband en blijft hij malser. Bedruip de tulband eventueel voor het serveren met wat gesmolten boter. Eventueel kun je de tulband serveren met roomboter en poedersuiker of kaneelsuiker.




70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Boterkoek

Commentaires


bottom of page